Wednesday, December 2, 2015

How Well do you Know Christmas Movie Churches?

An Advent quiz to help you find out!

It's Advent, and as long as Movie Churches has been around (about a year now), we’ve been writing about Christmas films in December. This year is no exception. Sadly, we can’t write about some of our favorite Christmas films because they don’t have churches. John McClane doesn’t stop in the airport chapel on the way to Nakatomi Plaza, and the Whos down in Whoville sing in the great, snowy outdoors rather than in the First Community Bible Church of Whoville. Buddy doesn’t accompany his newly found family to midnight Mass at St. Patricks'.

But churches and spiritual references do come up in Christmas films, as you well know. Or do you? Let’s see how well you do with the Movie Churches quiz before we start posting Christmas Movie Churches tomorrow.

1. In Home Alone, Kevin meets his neighbor in church. The old man shares a name with which character from A Christmas Carol?
 A) Cratchit, B) Scrooge, C) Marley, D) Fezziwig

2. Which Christmas movie character “wept and prayed” on V-E Day and V-J Day? A) George Bailey, B) Buddy the Elf, C) Martin Riggs, D) Scott Calvin

3. In While You Were Sleeping, Lucy (Sandra Bullock) goes with her newly adopted family to what kind of church service? A) Catholic, B) Presbyterian, C) Quaker, D) Baptist

4. In The Bishop’sWife, Dudley the Angel indulges in which recreational activity? A) Bowling, B) Building Snow Men, C) Skiing, D) Skating

5. In the musical Scrooge, the church choir is singing A) Joy to the World, B) A Christmas Carol, C) Come All Ye Faithful, D) Rockin’ Around the Christmas Tree

6. In The Preacher’s Wife, the actor who plays the preacher (Courtney B. Vance) appeared on a number of episodes of ER. The actor who played the angel (Denzel Washington) was a regular on which other TV hospital drama? A) St. Elsewhere, B) Medical Center, C) Chicago Hope, D) Doogie Howser MD

7. In the TV special A Charlie Brown Christmas, Linus recites the Christmas story from A) Matthew, B) Mark, C) Luke, D) John

8. The Bells of St.Mary’s is a sequel to what film? A) Holiday Inn, B) White Christmas, C) I Heard the Bells on Christmas Day, D) Going My Way

9. Joyeux Noel takes place during which war? A) The Civil War, B) World War I, C) World War II, D) The Vietnam War

10. In the movie Holiday Inn, Jim (Bing Crosby) goes to church on which holiday? A) Christmas, B) Pentecost, C) Good Friday, D) Easter


Answers – 1-C, 2-A, 3-A, 4-D, 5-B, 6-A, 7-C, 8-D, 9-B, 10-D


Score (give yourself one point for each correct answer)

0         you’re an unredeemed Scrooge
1 – 2   you’re an unredeemed Grinch
3 – 4   you’re a Doris Walker (from Miracle on 34th Street)
5 – 6   you’re a redeemed Grinch (whose heart “grew three sizes that day”.)
7 – 8   you’re a Buddy the Elf
9 – 10 you’re a redeemed Ebenezer Scrooge (“And it was always said of him, that he knew how to keep Christmas well, if any man alive possessed the knowledge.”)

What movie churches do you appreciate at Christmas time? Tell us in the comments!


1 comment:

  1. First there were the theatres. People could go there with friends, family and girlfriends and boyfriends to watch movies. cima 4u

    ReplyDelete